pátek 7. října 2016

Z knihovny do knihovničky - tipy pro podzimní večery s dětmi

Možná jako předzvěst dalších prosmrkaných dnů - které nás uvězní doma (a kdy je nutné mít v záloze nějakou zábavu, jinak se zblázníme), jsme vzaly se Soso knihovnu útokem a doplnily jsme zásobu dětských knih. Možná některé z nich inspirují i vás... Apropo - i třináctiměsíční Soso je stále stejně velký "čtenář" jako na začátku. Knížky si prohlíží všude - v průběhu dne, na nočníku (jak jinak na nočník než s kvalitní literaturou:-)), před spaním. Zatím nás zajímají obrázky a jejich popis. Těším se, až ji budou bavit i příběhy (Harry Potter čeká:-)
A teď už pojďme na ten výběr...




Další z desítek knih ve stylu "máme rádi zvířata" a "jak dělá kravička, jak dělá pejsek". Musí se jí nechat, že má krásné velké fotografie (žádná komiksově nakreslená zvířata, ale reálné fotky). Je přehledně rozdělená (zvířata, která najdeme na dvoře a na pastvě, jejich příbytky, nářadí a stroje využívané na statku, pěstované plodiny) - to vše hezky pohromadě. Pokud bychom doma ještě neměli zvířátkové knihy, šla bych do ní.







Vkusně kreslená kniha - reálně zobrazená zvířata v zoo (netančí, ani nemají divné oblečení:-). Hlavní výhodou knihy je to, že je zajímavá i pro šikovné dětské prstíčky, neb uprostřed má "výřez" a při otáčení listy zvířátka postupně ubývají.





Pokud bych si měla vybrat jednu knížku, kterou bych koupila domů, byla by to tato (ba ne, musela bych vzít ještě tu o které píši níže :-)). Jsem opravdu ráda, že jsme na ni narazily (a ještě raději, že má i pokračování Knížka samá díra V ZOO - takže víme, po čem jít příště). Knížka je zábavná a zaujme jak ročního cvrčka, tak dospěláky. Proč? Je totiž originálně navržena. Na každé dvoustraně je jeden obraz který obsahuje pestrý výjev s cestovatelskou tématikou - na vodě, ve vzduchu, na pláži... A tím pestrý, myslím opravdu pestrý. Dvoustrana je pokryta lidmi, věcmi, akcí... Prostě je co prohlížet, popisovat... Aby to bylo ještě zajímavější, na každé dvoustraně máte dvě otázky/úkoly - zaměřené na pozornost (např.: Najdi klauna očkatého. Kdo tu pije kávu? apod.). Což vypadá jednoduše, ale můžu říci, že to dá dosti zabrat (taková zábava pro rodiče, zatímco si malé dítě prohlíží obrázky:-) Protože jsme zjistili, že s Mužem často tápeme - je v knize super nápověda. Na obálce je jeden list s proděravěnými koly (odtud název "samá díra" ) - a ten přiložíte na stránku, kde hledáte. Hledaný předmět najdete v díře, která je ohraničena stejnou barvou jako otázka. Je to fakt zábava na podzimní večery a výborný nápad autorů - takových knížek více :-)



Další kniha pro rozvoj jemné motoriky. Ostatně podívejte se sami - na daném odkaze můžete knihou "listovat". V reálu si ale knížku ohmatáte a to je u této knihy dost důležité. Kniha popisuje čtyři zvířata (medvěd, liška, žába, kočka). Každému zvířeti jsou věnovány čtyři strany. Obsahují vždy několik informací (kde zvíře bydlí, co jí, apod.) a potom obrázek zvířete, na kterém splývá se svým pozadím - zvíře pak jde " protlačit" na druhou stranu. Krásná, jednoduchá - jednoročáky zaujme na hodně večerů :-)


  

 Není co dodávat. Pokud znáte tento úžasný večerníček, víte o co jde (pokud ne, doporučuji doplnit mezery - s dětmi se to bude hodit). Kniha kopíruje jednotlivé díly a je doplněna řadou fotografií. Soso seriál zbožňuje (asi to bude tím, že je to společně s Medvědy to jediné, co jí pouštíme:-)) a knížka je jeho pěknou připomínkou.





Jaké jsou Vaše "objevy" ve světě dětské literatury? Sem s nimi. Podzim a zima jsou dlouhé :-)
















Žádné komentáře:

Okomentovat