sobota 16. ledna 2016

Olivový chleba... zmrazený a rozpékaný? Ne! Čerstvý a domácí...

Oblíbila jsem si poslední dobou olivový chleba, který jsem kupovala v nedalekém obchodu. Křupavý, čerstvý, mňam... Když jsem pro něj šla naposledy - byly u něj nově zvětšené cedulky se složením a novou informací - zmrazený polotovar. To jako vážně? Už zase? To si nemůžu koupit nic, co by neleželo "bůhvíjakdlouho" v mrazáku a teď se to tváří jako čerstvé? Navím jak vám, ale tohle mi už dost vadí. 
V nejbližším okolí koupím jediný chleba, který je opravdu čerstvě upečen - není rozmrazený a není v něm kopa nesmyslů - a tím je Bílovický chleba (pokud jste Brňáci, hledejte i v síti supermarketů) - je výborný. Ale... není olivový.
A tak jsem se rozhodla si olivový upéct sama. Jelikož minulý rok jsem poprvé, pod tíhou kváskové mapy:-), zkoušela péct kváskové chleby, které sice vypadaly úchvatně, ale byly tak tvrdé (čertvíproč?), že nešly ukrojit (ani useknout, ani upilovat:-))) tak jsem se rozhodla jít po chuťové vlně  bez kvásku (ale s klasickým sušeným droždím) - inspirovala jsem se receptem z mé oblíbené stránky apetitonline.cz. Výsledek byl výborný a chuťově ještě lepší, než ten kupovaný. Pokud vás něco takového láká a máte chuť se pustit do pečení, směle do toho. Připomíná mi chleby, které jsme si kupovali u moře. Výborný je klidně jenom tak nebo s máslem...

pátek 15. ledna 2016

Když je grandfinále za dveřmi… aneb jak se připravit na porod a co sbalit s sebou


Dnes se podíváme zpátky do minulosti na to, jak se připravit na porod a co je praktické sbalit s sebou :)



Když jsem byla těhotná, hledala jsem  praktické informace  – jak se připravit na porod, co si sbalit do porodnice, co potřebuje miminko v prvních dnech života. Rad a názorů - často protichůdných - bylo tolik, že z toho šla hlava kolem. Do toho se často přidalo i moje okolí a pak „babo raď“ (nebo raději neraď :-)) 
Pro ty z vás, které porod čeká dávám k dispozici pár praktických tipů, co se mi osvědčilo ohledně přípravy k porodu a co sbalit s sebou do porodnice. 

sobota 2. ledna 2016

Sázím, sklízím, na každou půdu útočím - první letošní sklizeň v misce

Stalo se vám při vybírání vánočních dárků to, že jste našli spoustu věcí, které by se líbily spíše vám? Mě ano - proto když jsem viděla tuto klíčící misku, probudily se ve mě zřejmě zemědělské sklony předků a musela jsem ji mít. A tak jsem pro klíčení nadchnula i moji sestru a misky jsme si nadělily navzájem - i když každá trošku jinou.

pátek 1. ledna 2016

Rozvíjej se Sofátko - co s miminkem v prvních třech měsících


Protože Sofi už od narození přes den skoro nespí, rozhodla jsem se poměrně brzy, že to naše děvče nebude zahálet a budeme spolu trávit čas AKTIVNĚ - a tak vznikly naše "chvilky rozvoje", kdy jsem se snažila ze sebe i z ní vykřesat maximum a něco nás naučit.