pátek 15. ledna 2016

Když je grandfinále za dveřmi… aneb jak se připravit na porod a co sbalit s sebou


Dnes se podíváme zpátky do minulosti na to, jak se připravit na porod a co je praktické sbalit s sebou :)



Když jsem byla těhotná, hledala jsem  praktické informace  – jak se připravit na porod, co si sbalit do porodnice, co potřebuje miminko v prvních dnech života. Rad a názorů - často protichůdných - bylo tolik, že z toho šla hlava kolem. Do toho se často přidalo i moje okolí a pak „babo raď“ (nebo raději neraď :-)) 
Pro ty z vás, které porod čeká dávám k dispozici pár praktických tipů, co se mi osvědčilo ohledně přípravy k porodu a co sbalit s sebou do porodnice. 


PŘÍPRAVA

Abych vás ušetřila nezáživného čtení, jak se na porod připravit - co udělat, aby byl co nejvíce dle vašich představ a bez komplikací. Já osobně jsem jela na vlně těchto tří věcí:
Čaj z maliníku, lněné semínko, EPI-NO - a všechny vřele doporučuji. Nikdo vám nezaručí, že některá z nich opravdu pozitivně působí na průběh porodu, ale já jsem minimálně měla dobrý pocit, že něco pro to dělám a jelikož porod byl super (nežertuji:-)), tak si myslím, že účinkují.



Maliníkový čaj - nezáleží na značce, ani zda je sypaný či v sáčku, já kupovala ten od Megafytu a popíjela ho cca 2* denně od 35. tt
Lněné semínko jsem kupovala v drogerii DM od Alnatury, je drcené a moc dobré - jedla jsem ho jen tak nebo si ho sypala do ranního musli.
Epi-no - více zde - je pomůcka na přípravu k porodu (trénuje se jím pružnost hráze a připravenost porodních cest) + využijete ho i po porodu na posilování pánevního dna. Je to poměrně drahá legrace - stojí přes 2 tisíce. Možnost je koupit si také levnější alternativu - Aniball - nebo ho koupit na bazaru. 


Kromě tohoto tria doporučuji v průběhu celého těhotenství nějakou fyzickou aktivitu (samozřejmě v případě, že vše probíhá jak má) - udržení dobré fyzičky se vám bude hodit. Já si vybrala Jógu pro těhotné, na kterou jsem docházela od ukončeného třetího měsíce. Nejprve jsem se tam cítila dosti nepatřičně. Oproti klasické józe šlo spíš o takovou jógu pro ležáky - všechny asány jsme cvičily vleže a byla to... nuda. Navíc jsem zpočátku jako jediná neměla žádné břicho a moje obtěžkanější souputnice se na mě dívaly dost podezřívavě. Teprve v následujících měsících jsem byla "přijata" do party a popravdě, to co se mi zdálo nudné a jednoduché jsem sotva udýchávala :-) 

Můžete také absolvovat nějaký kurz "přípravy k porodu" - my absolvovali s Mužem kurz v Centru pro rodinu a sociální péči) - výhodou bylo to, že se jednalo o čtyři setkání (aktuálně pět setkání) po dvou hodinách tématicky zaměřené na období před porodem, porod, šestinedělí a kojení. Každou přednášku vedl někdo jiný. Pozitivně hodnotím výběr témat, nicméně předání informací kazily na dvou přednáškách prezentační (ne)schopnosti přednášejících a celkově nám opravdu přínosné přišly jen dvě přednášky.


Obecně bych spíše investovala do nějaké knihy. Z těch které jsem měla já doporučuji tyto:

Těhotenství60207098Dítě a vy

Kdybych si kupovala jen jednu z nich - vybrala bych Velkou knihu o matce a dítěti.



 K porodu je podle mě nejdůležitější pozitivní mysl a alespoň základní představa, co chcete a nechcete. V běžné mluvě se říká "to byl porod" - o věcech které jsou těžké, nepříjemné apod. - jakoby už automaticky bylo předurčeno, že každý porod takový být musí. Já osobně jsem ho vnímala jako přirozený přírodní proces, který proběhne naprosto normálně a bude si ho řídit Příroda (pokud vše dobře půjde:-)) - třeba jako menstruaci apod.A nejspíš i proto jsem se vůbec nebála. Protože ne všichni to takto mohou vnímat - a často ani zdravotníci nemají tento pocit - sepsala jsem moje přání do "Porodního plánu" - a ten jsem probrala jak s porodní asistentkou (a dala jí ho vytištěný), tak jsem ho dala Muži - aby až nebudu vnímat - věděl, jak by to asi mělo vypadat :-) ... jak to vypadalo v reálu si povíme zase někdy jindy, je to ostatně také veselá historka ... :-) 
Porodní plán neberte jako něco alternativního, v porodnicích se s ním standardně pracuje. Ve FN Bohunice kde jsem rodila já, se mě na něj ptali hned při příjmu a společně s asistentkou jsme ho procházely. Nejde o to, že diktujete personálu jak bude porod probíhat, ale vyjadřujete přání co pro vás je přijatelné a důležité a co naopak nechcete. Věřte tomu, že vaše představy se mohou zcela rozcházet se zaběhnutými postupy a mohli byste být hodně zklamány - viz pro mě zcela hrůzná představa porodu jako něčeho, co musí být medicínsky řízeno. 
  

 K PORODU


Těhotenství provází spousta dotazů od vašeho okolí. Dotazy na nevolnosti, velikost břicha a jméno dítěte vás budou provázet zejména v prvních dvou trimestrech. V posledním trimestru je pak hlavní téma rozhovorů výběr porodnice a dotaz "Už máš sbalenou tašku?". Ona porodní taška je totiž téměř mýtickým předmětem, bez kterého vlastně ani neporodíte :-)
U mě to byly tašky tři – když jsem je viděla, vyvolávaly ve mně spíše pocity, že mám sbaleno minimálně na dvoutýdenní dovolenou, kolik toho bylo :-) Co v nich bylo a co vám doporučuji sbalit?



1. TAŠKA (ta kterou si berete na porodní sál)

-  občanský průkaz, kartičku pojišťovny, těhotenský průkaz a oddací list (popřípadě prohlášení partnera, že dítě je opravdu jeho - pokud jste nesezdaní). Na toto si dejte pozor! Nabyla jsem dojmu, že přijet bez těch papírů, rovná se zločinu, za který vás nechají porodit pomalu před porodnicí. Je úplně jedno, že máte bolesti, je vám zle - protože není možné mít bordel v papírech. A rozhodně nechcete mezi kontrakcemi řešit, že vám něco chybí :-) 
-  peněženka, platební karta, mobilní telefon + nabíječka
-  porodní plán – pro někoho nesmysl, pro někoho základní věc
-  praktické věci: kapesníčky, jelení lůj a gumička (řeknete si, že to nebudete vnímat, ale v reálu zpocené vlasy a suché rty vás dokáží pěkně naštvat), přezůvky + ponožky
-  na bonding (pokud chcete) – vezměte si 2* ručníček, plenu, čepičku
-  může se to táhnout – jídlo, pití (drobné občerstvení - hroznový cukr, sušenky, čokoláda, CocaCola, voda - zkonzultovat s asistentkou), masážní oleje, žínky (na otírání obličeje, nahřívání břicha, hráze), aromalampa, aromaoleje (doporučuji uklidňující Levanduli, při nepostupujícím porodu Rozmarýn na zesílení kontrakcí - do aromalampy i na mazání), homeopatika (pokud chcete použít - zkonzultujte i s porodní asistentkou dle průběhu)
- brýle, pouzdro na kontaktní čočky



2.  TAŠKA – šestinedělí – věci pro vás

-  2 balíky porodnických vložek (Batist Flower - nevrství se, lepící páska) + 5 ks jednorázových síťovaných kalhotek od Hartmann (nejsou sexy, ale rozhodně jsou praktické a pratelné)
16969743

-  láhev s pítkem + aroma oleje Tea Tree + Levandule  (po porodu je nutné cca 10* denně jít do sprchy a omývat rodidla - což může být téměř nadlidský úkol. Doporučuji pořídit láhev s "pítkem" a rodidla pomocí ní omývat po každém použití toalety. Do lahve přidejte vždy cca 3 kapky od každého oleje + vodu- pro dezinfekci a lepší hojení případných poranění. Je to velmi praktické.)






-  mycí emulze Herbalon - na intimní hygienu (pomáhá hojit všechna zranění)

- toaletní papíry, role kuchyňského papíru (lepší než toaletní papír při větším krvácení)
-  noční košile + župan - pokud nebudete využívat nemocniční. Vřele doporučuji těhotenské/ kojící oblečení od společnosti Jožánek.
-  kojící podprsenka + vložky do podprsenky (jednorázové, pratelné si nechejte na doma)
- Bepanthen (na ošetřování bradavek)
- osušky


3.  TAŠKA – šestinedělí – věci pro miminko

-  cca 40 jednorázových plen pro miminko - doporučuji Bella Happy - které mají výřez na pupíček a tak ho nedráždí
BELLA HAPPY Newborn (2-5 kg) 42ks - jednorázové pleny

- žínka + klasická plena (doporučuji Libštátské pleny - extra)

-  5 jednorázových přebalovacích podložek
-   Bepanthen nebo Sudocream 
-  jednorázové vlhčené ubrousky nebo spíše vypratelné ubrousky + lahvičku s vodou nebo s olejem Medvídkem - ať hned odmalička nezatěžujete kůži miminka chemií. Jedná se o úspornou variantu jak ošetřovat zadeček miminka. Používáme všechny tři výrobky - mycí olej Medvídek, ředící lahvičku a ubrousky Perlička - a neznáme žádné opruzeniny.


Click to close
- líh na ošetření pupečního pahýlu - koupíte v lékárně

+ popřípadě další oblečení pro miminko nebo pro vás - pokud ho daná porodnice neposkytuje.



Pokud vám něco v seznamu chybí, budu ráda za doplnění ! :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat